Website opzetten

Website opzetten

Een website opzetten? Of je nu een website gaat opzetten voor je vereniging, een nieuw blog wil beginnen of een bedrijfswebsite moet maken voor je onderneming. Het stappenplan voor het opzetten van een website is altijd ongeveer hetzelfde.

 

Stap 1: hosting

Een website staat altijd ergens op een online server. Als iemand jouw website bezoekt, wordt deze met de server verbonden. De bezoeker krijgt de informatie voorgeschoteld zoals deze op jouw website staat.

Als je een website gaat opzetten plaatst je deze op de server van een zogenaamde hosting provider. Welke hosting provider moet je hiervoor kiezen? Er is ontzettend veel aanbod.

Stap 2: domeinnaam

Websites zijn bereikbaar via een domeinnaam. Lees hier alles over een domeinnaam kiezen voor je webshop. Ook als je een gewone website gaat opzetten is verstandig om goed stil te staan bij een goede domeinnaam. Dekt deze de lading? Is het te onthouden? Zijn er gemakkelijk spellingsfouten in te maken?

De domein extensie is de .nl of .com in je domeinnaam. 

Stap 3: wat is het doel van je website?

Een website is meer dan alleen een digitale brochure. Bedenk je welke doelen je website voor jouw bedrijf/vereniging/instelling of club zou kunnen hebben. Bijvoorbeeld het aanvragen van een offerte, inschrijven op de nieuwsbrief of lid worden van de vereniging.

Natuurlijk kan het doel van je website ook puur informerend zijn. Maar sta altijd even stil bij alle mogelijkheden die het internet je biedt.

Maak een lijst van de doelen die je met jouw website wil behalen en sorteer deze op order van belangrijkheid. Dit gaan we gebruiken voor het indelen van je nieuwe website. 

Stap 4: indeling & structuur

Een website valt of staat met een goede indeling en structuur. Voor het indelen van je website maak je gebruik van de gerangschikte lijst met doelen. Het belangrijkste doel is het meest prominent aanwezig. Zoals op de homepage. 

De menu’s en website structuur staan allemaal in het teken van het doel van je website. Ga hier altijd uit van de gebruiker. Plaats nooit iets op je website omdat je ‘het wel mooi vindt’. Bedenk je wat de functie is en wat een bezoeker er aan heeft.

Als je uit gaat van het doel van je website en je bezoeker zit je eigenlijk altijd goed. 

Stap 5: website

Grofweg is het nu voorwerk gedaan. Mijn advies is om altijd je website te laten maken. Niet alleen omdat ik zelf webdesigner ben… Maar vooral omdat ik het al in zoveel gevallen mis heb zien gaan als mensen het zelf proberen. Of het wordt een project dat uiteindelijk nooit afgemaakt wordt, of op een gegeven moment wordt de website technisch zo’n zooitje dat deze onveilig en onbruikbaar is.

Laat je website dus altijd maken door iemand die weet wat hij doet. Tegenwoordig hoeft dat echt geen duizenden euro’s meer te kosten.